dimecres, 19 de maig del 2010

divendres, 7 de maig del 2010

Pautes per a una bona exposició oral

Estructura interna de la intervenció: què hem de fer?

1. Presentació personal.
2. Introducció del tema a tractar (quin és el tema, per què l’hem escollit...)
3. Exposició dels continguts: claredat/ brevetat/ concisió.
4. Frase de comiat.
5. Donar peu al torn de preguntes.

Consells per parlar en públic: com ho hem de fer?

1. Ajudar-se d’un esquema o d’unes notes escrites en una pàgina, però només mirar-les de tant en tant.
2. Cal fer servir el registre estàndard-formal (ni massa col·loquial, ni utilitzar paraules que no entenem nosaltres mateixos).
3. Mirada al públic i no centrada en un mateix punt o en una única persona.
4. Posició correcta, ja sigui asseguts o drets.
5. Gestualitat adequada: ni estar estàtic ni exagerar els gestos.
6. Volum de veu adequat: ni massa alt ni massa baix.
7. Sempre és positiu utilitzar recursos de suport, com ara fotografies, objectes, presentacions en power-point...
8. Cal fer algun assaig previ abans de la presentació real, controlant que dominem el tema i que ens adeqüem al temps de què disposem (cal portar rellotge!).

Encetant un altre "micro" projecte

Encara que el títol pot semblar molt clàssic, "Dossier de literatura catalana", els alumnes hauran de buscar no només informació de la vida i l'obra de l'autor que hagin triat sinó que també hauran de cercar materials audiovisuals d'aquest escriptor i hauran d'exposar oralment a la seva classe amb un power-point tot el que hagin après.

TREBALL del 3r trimestre: DOSSIER D’AUTORS CATALANS

Per parelles, caldrà escollir un dels autors de literatura catalana de la llista de més avall i presentar-ne un treball escrit i, també, fer-ne un power-point per tal de presentar-lo oralment a l’aula. Caldrà que tothom agafi notes per confegir el seu “dossier d’autors catalans”.

Poetes:
J.V Foix
Joan Brossa
Maria Mercè Marçal
Antoni Puigverd

Novel·listes:
Pere Calders
Mercè Rodoreda
Montserrat Roig
Pau Vidal
Carlos Ruiz Zafón

Dramaturgs:
Santiago Rusiñol
Josep Maria Benet i Jornet
Jordi Faura
Sergi Belbel

TREBALL ESCRIT: vida i obra de l’escriptor, temes principals, èxit i bibliografia. També, caldrà escollir un fragment significatiu (poema, novel·la o escena de teatre) de la seva obra i estudiar-lo i comentar-lo a fons. Per què l’hem triat? Si ens ha agradat o no...

EXPOSICIÓ ORAL: cada parella disposa d’un mínim de 10 minuts i un màxim de 20. Caldrà llegir i comentar el fragment escollit. A més, s’haurà de mostrar algun fragment d’àudio o de vídeo en què aparegui l’autor o la seva obra.

Avaluació: treball escrit 50% i exposició oral 50%.

Projecte "L'art de la publicitat"

Seguint el llibre de Joan FERRÉS I PRATS, Com veure la TV? Material didàctic per a infants i joves, Barcelona, Consell de l'Audiovisual de Catalunya, 1998 i les activitats preparades per la Muntsa Tortós ("El destinatari de la publicitat", "Publicitat, necessitats i desitjos", "L'estratègia creativa de la publicitat" i "Els valors de la publicitat") hem reflexionat i hem filosofat davant un munt d'anuncis.

Hem contactat amb una exalumna del centre, que està acabant la llicenciatura de Ciències de la comunicació o el grau de Publicitat, i l'hem convidada a venir a classe perquè ens expliqui en què consisteix la seva carrera. També estem esperant la visita d'un jove estudiant d'Humanitats que treballa de model i, a més, fa espots publicitaris.

L'última tasca per acabar el projecte és la confecció d'un vídeo de propaganda del nostre centre per tal de passar-lo el dia de Portes obertes davant els pares dels futurs alumnes de 1r d'ESO. Després es podrà penjar un enllaç del vídeo a la pàgina web de l'institut.

Per veure els blogs dels alumnes cliqueu llegendes urbanes.

Cloenda: tots els alumnes fan puntualment els "deures" si es tracta de buscar anuncis al Youtube. En canvi, fer un resum d'un text sobre publicitat els costa molt més de fer.

La publicitat crea nous costums de la nostra societat

Publicitat emocional


El president de Coca-Cola beu Pepsi-Cola. Es tracta d'impactar i de crear emocions.

La veritat i la publicitat estan renyides


Danone, Nestlé o Cola-Cao han hagut de retirar o modificar els seus missatges publicitaris perquè prometien beneficis per a la salut totalment falsos.


Llegiu l'article Doctor, recete este yogur i feu-ne un resum de les idees principals.